Vacatureplaatsing: van krant naar Facebook
Met of zonder een handgeschreven CV en/of motivatiebrief bij het bedrijf verderop naar binnen lopen en vragen of zij nog werk hebben… Tegenwoordig niet heel erg efficiënt. Nog niet zo lang geleden was dit echter heel normaal.
Vandaag de dag werkt het net iets anders; werkzoekenden pakken nu een smartphone, tablet of laptop en openen Linkedin, Facebook of een online vacaturebank. Vervolgens worden er een aantal filters ingegeven en binnen enkele milliseconden rolt er een digitale lijst met relevante vacatures uit.
Omdat deze informatie altijd toegankelijk is, wordt men regelmatig geconfronteerd met het groener lijkende gras bij de buren. Het bijna onvermijdelijke effect: De kans op verloop is hoger dan ooit tevoren.
Door de vele aanbieders wordt het steeds lastiger te bepalen welke kanalen ingezet moeten worden om de juiste kandidaten voor openstaande vacatures te vinden. In dit artikel bespreken we de meest relevante mediakanalen.
De krant
De meeste regionale en/of lokale kranten hebben vaak nog wel een katern ‘vacatures’. En niet voor niets. De krant is nog steeds een prima medium om vacatures uit te zetten. Hoewel jongeren bijna geen meer kranten lezen, zijn het vaak ouders die hun zoon of dochter attenderen op hetgeen wat ze in de krant hebben gelezen.
Nadeel van adverteren in de krant is dat je vacatures – behalve geografische locatie – niet op je doelgroep kunt richten. Daarnaast heb je beperkte ruimte om je vacature te etaleren. Bij algemenere functies zoals bijvoorbeeld productiemedewerkers kan dit prima… Zoek je bijvoorbeeld een technisch specialist, dan zijn er (kosten)efficiëntere manieren om geschikte kandidaten te vinden.
De opkomst van internet en vacaturebanken
Door de komst van internet werd de wereld opeens een stuk transparanter. Het duurde dan ook niet lang voordat de (inmiddels bekende) vacaturebanken zoals Nationale Vacaturebank, Indeed en Monsterboard hun intrede deden. Opeens was daar de mogelijkheid om vacatures eenvoudig aan heel groot en gericht publiek te tonen. En kun je door een grote kaartenbak met passende CV’s zoeken.
Eigen website
Het nadeel van vacaturebanken is dat het niet de mogelijkheid biedt om je als werkgever goed te profileren (lees meer over Employer Branding). Binnen een eigen bedrijfs- of werken-bij-website heb je deze vrijheid wel. Maak er gebruik van! Het geeft je een enorm voordeel bij de werving en selectie van passende kandidaten ten opzichte van de concurrentie.
Big Data en Social platformen
Big data is hot… Hebben we het over het effectief hiervan inzetten, dan zijn er drie partijen die hierin voorop lopen: Linkedin, Facebook en Google. Deze platformen hebben zoveel informatie over hun gebruikers, dat het soms wel lijkt dat ze hun gebruikers beter kennen dan zij zelf.
Linkedin en Facebook bieden al geruime tijd de mogelijkheid om vacatures te plaatsen, maar zetten de laatste tijd hier pas actief op in. Door de vele opties als recruiter om deze vacatures heel specifiek op de doelgroep te richten, bieden deze platformen een enorme kans om passende kandidaten te vinden.
En dan is daar nog Google; die in Amerika de ‘Job Postings’ mogelijkheid aan het uitrollen is. Het is een kwestie van tijd voordat dit in Nederland/Europa geïntroduceerd wordt. En gaat het online vacature landschap naar verwachting nog sterker veranderen.
En straks?
De opkomst van Facebook, Linkedin en (straks) Google zorgt momenteel al voor behoorlijke opschudding binnen de markt. Het faillissement van Jobbird lijkt daarin een teken aan de wand. Door de schat aan data die de drie tech-giganten over hun gebruikers beschikken, hebben zij een enorme voorsprong op de rest.
Nu zijn vacaturebanken nog van ongekende waarde voor het zoeken van kandidaten, maar het is geen gekke gedachte dat ze op den duur met uitsterven worden bedreigd. Hoe denken jullie hoe het proces er over vijf jaar uitziet? Deel je visie en/of mening op Linkedin.